Bescherm jezelf en je baby tegen hormoonverstoorders

Hoe vermijd je best hormoonverstoorders? Onze vroedvrouwen geven je de 5 voornaamste tips. Door met deze tips rekening te houden, verlaag je de dosis in je bloed en ook de kans op vruchtbaarheidsproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes, laag geboortegewicht, vertraagde ontwikkeling van de foetus …

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn gevaarlijke stoffen die onze hormonen uit balans brengen. We komen er dagelijks mee in contact. Ze kunnen jouw groei, slaap, eetgedrag, vruchtbaarheid, emoties ... beïnvloeden. Vooral zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden en jonge kinderen zijn kwetsbaar voor deze stoffen.

5 tips: zo ga je hormoonverstoorders tegen

Met de juiste gewoontes kan je de risico's van contact met deze stof verminderen. Zo verlaag je de kans op vruchtbaarheidsproblemen, hart- en vaatziekten, diabetes, een laag geboortegewicht, vertraagde ontwikkeling van de foetus …

Onze vroedvrouwen helpen jou op weg met deze 5 tips:

1. Vermijd pesticiden in voeding

Was of schil je groenten en fruit om vervuilende stoffen te beperken.

2. Was nieuwe kledij voor ze te dragen

Textiel (kleding, gordijnen, vaatdoeken ...) is vaak behandeld met potentieel gevaarlijke stoffen.

3. Verlucht je huis 15 minuten per dag

Ventileer je huis regelmatig, zelfs in de winter. Zo breng je mogelijks gevaarlijke stoffen van schoonmaakproducten, parfums, verf, lijmen, nieuwe meubels ... naar buiten. De binnenlucht is vaak meer vervuild dan de buitenlucht.

4. Doe geen plastic in de microgolf

Warm je een maaltijd op in de microgolfoven? Doe dat dan in een glazen kom of bord. Als plastic opwarmt, kunnen er stoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid of die van je baby.

5. Vermijd voeding in blik en bewerkte voeding

Kies liever voor voeding uit een glazen pot. Vaak zit er een kunststof laagje in blikken om het roesten tegen te gaan dat BPA (= een hormoonverstoorder) bevat.

Bron: FOD Volksgezondheid

Aanvullende diensten

Ook interessant

Tips voor ontspannen feestdagen met je kinderen

Heeft je kind moeite met de drukte van de feestdagen? Dan heb je zeker iets aan de tips van onze opvoedingscoaches.

Lees meer